Käännynäiset (Gerim) Hasidisessa ajattelussa – otteita

Valikoituja otteita

Bnei Avraham Ahuvech: ”Käännynäiset (Gerim) Hasidisessa ajattelussa.”

”Käännynnäisillä (Gerim) on sydän, joka palaa Jumalan puoleen; aivan kuten Abrahamin sydän.”

”Sanojen ’käännynäisen sielu’ gematrinen lukuarvo on 638… tämä on sama kuin nimien Abraham… Iisak ja Jaakob numerinen arvo.”

”Juutalaisena tiedän, että esivanhempani olivat läsnä Tooraa annettaessa Siinain vuorella. Monissa kohdin Talmudia viisaamme pitävät juutalaista kansaa kansana, jonka esivanhemmat seisoivat Siinain vuorella. Tämä erottaa heidät käänynnäisistä (gerim), joiden esivanhemmat eivät seisseet Siinain vuorella. Silti tiedän, että sinä käännynnäisenä (ger) olit henkilökohtaisesti läsnä Siinain vuorella.

Kommentoidessaan uhreja, joita kunkin heimon pää toi Telttamajaa (Mishkan) vihittäessä autiomaassa, Midrash Rabbah selittää… ’Yksi nuori härkä edusti pappeja (Kohanim), yksi pässi edusti leeviläisiä ja yksi vuoden vanha lammas tuliuhrina edusti israelilaisia, koska he kaikki saivat ottaa vastaan Tooran Siinailla. Sen sijaan yksi vuohi syntiuhrina edusti käännynnäisiä (gerim), sillä vaikka käännynnäiset veisivät loppuun kääntymisensä vasta tulevaisuudessa, olivat he silti läsnä seisomassa Siinailla.

Tämän lisäksi Baal Ha Turim (Rabbi Yaakov ben Asher 1269 – 1343) opetti, että Heprean kielen sanojen, jotka tarkoittavat ’Sinä todella osoitit rakkautta kansoja kohtaan’ (engl. käännös hepreasta kuuluu ’Indeed, You showed love for the peoples’), numerinen arvo on sama kuin sanalla’gerim’ eli 253. Sillä jopa tulevat käännynnäiset, jotka veisivät kääntymisensä päätepisteeseensä tulevaisuudessa, olivat seisomassa Siinailla. Viimeiset kirjaimet sanoissa ’Ne, jotka seisovat täällä kanssamme (engl. käännös hepreasta kuuluu ’Those standing here with us’) muodostavat sanan Toora (Torah), sillä kaikki käännynnäiset olivat siellä läsnä Tooraa annettaessa. Sinä siis seisot asemassa, jossa minä Baal Shem Tov’n jälkeläisenä ja muut hurskaat (Tzadikim) emme voi seistä.”

”Minulle on selvää, että kaikkien käänynnäisten kaikki sielut, koska kerran he kaikki ovat osa Isaelin heimoa/kansaa (K’lal Yisrael), ovat juutalaisia kaikin tavoin ja ovat epäilemättä juurtuneita ja kiintyneitä Tooran kirjaimiin. Lähde heidän sitoutuneisuudelleen on Tooran lukuosuudessa ’Ja Yitro kuuli.’ ”

”Joulukuun 30. päivänä 1990 Rabbi Herbert Bomzer esitteli Lubavitcher Rebben nuorelle miehelle, joka oli saattanut päätökseen kääntymisprosessinsa. Kuultuaan tämän Lubavitcher Rebbe sanoi Rabbi Bomzerille: ’Selitä hänelle, että hän on rakkaampi Jumalalle kuin sinä tai minä.’ ”

  1 comment for “Käännynäiset (Gerim) Hasidisessa ajattelussa – otteita

  1. Sara G.
    toukokuu 22, 2017 at 7:49 pm

    Voi miten kauniisti Lubavitcher Rebbe suhtautuikaan käännynnäisiin! Hän oli todella hyvä ihminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *