Giurin II vaihe – Kirjoituksia Muutoksen Keskeltä 11

Minulle oli suuri yllätys tulla valituksi Giur-kurssin toiseen vaiheeseen jo noin viiden kuukauden jälkeen kurssin aloittamisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että valmistautuminen kääntymiseen ja siitä päättävään Beit Diniin tulee keskeisemmäksi osaksi Giur-kurssia. On silti hyvä muistaa, että Giurin toisella vaiheella ei ole mitään määrättyä kestoa, eikä toiseen vaiheeseen osallistuminen ei ole mikään tae kääntymisen onnistumisesta, sillä lopullisen päätöksen tekee aina Beit Din. Minua kuitenkin pyydettiin laatimaan itselleni puolen vuoden opintosuunnitelma, joka on suunnilleen tämän näköinen:

• Opettelen pari uutta siunausta ulkoa hepreaksi, jonka jälkeen kaikki keskeiset siunaukset hallussa (kesä).
• Opiskelen syksyn juhlapyhiin liittyvät asiat (kesä-syksy).
• Kirjoitan esseen juutalaisuuteen kääntymisestä (kesä).
• Pyrin aloittamaan heprean opiskelu kunnolla (alkusyksy-syksy, internet-kurssi: http://www.hebrewbible.co.il/).
• Opiskelen juutalaisia tekstejä (kesästä alkaen: http://www.sefaria.org/).
• Giur-luennot (alkusyksy-syksy).
• Muuten osallistun aina mahdollisuuksien mukaan liikuntarajoitteen/avustajaresurssin puitteissa yhteisön tapahtumiin ja tilaisuuksiin.
• Jumalanpalveluksiin osallistun aina mahdollisuuksien mukaan liikuntarajoitteen/avustajaresurssin puitteissa.
• Teemaryhmistä minua kiinnostaa shabbat ja juhlapyhät, kosher-säännöt käytännössä ja teoriassa.
• Teemana mukana voisi olla myös juutalainen etiikka, filosofia ja hengellisyys.

Tarvitsen näillä näkymin apua käytännön tasolla keittiön saattamisessa kosher-kuntoon liikuntarajoitteen ja avustajaresurssin rajallisuuden takia. Samoin brit ja erityisesti mikve ovat asioita, joista minun täytyy keskustella ja suunnitella hyvissä ajoin liikuntarajoitteen takia. Brit’n suhteen minun tulee vielä selvittää, kuka ja missä se on hyvä tehdä yms. Tulevan heprealaisen nimen olen jo lähes varmasti valinnut. Sitä en vielä halua kertoa toistaiseksi.

Lopuksi pari sanaa siitä, missä menen nyt tällä hetkellä. Varmasti vielä on hienosäädön paikkaa ja kieliopintoja yms. ennen Beit Diniä, jonka aika olisi ehkä ensi alkukeväällä, mutta kaikki aikanaan, b’ezrat hashem.

Kosher-asiat ovat hallussa alkaen siitä, mistä asiassa on kyse ja mistä kosher-tuotteita saa. Toisin sanoen kysymyksiin, miten toimii kosher-keittiö käytännössä, mitä hankintoja minun pitää tehdä ja miten kosheroin keittiöni, tiedän keskeisimmät seikat Giurin kevätkauden myötä. Samoin shabbat ja sen 39 melachaa ovat tiedossa sekä se, mitä kaikkea shabatiin kuuluu apuvälineineen kaikkineen shabatin pitämisen helpottamiseksi. Pari pikkuhankintaa on vielä tehtävä. Sen sijaan, mitä juhlapyhiin sisältyy, on kevätkauden osalta tiedossa, mutta syksyn osalta on joitakin vielä opittavia asioita. Hanukkia-kynttelikkö pitää vielä hankkia. Muutoin kaikki muu tarvittava on hankittu. Arjen osalta kaikki keskeiset brachot (paria lukuun ottamatta) ovat käytössä päivän mittaan eri tilanteissa sekä hepreaksi että suomeksi ja ilokseni voin sanoa, että osaan lukea ja lausua hepreaa vokaalimerkein. Jumalanpalvelus ja mitä synagogassa tapahtuu on tuttua pääosin ja mukana pysyy siddurin ja säännöllisen osallistumisen kautta. Vastaavasti seurakunnan toimintaa voin ehkäpä auttaa kirjoitusasioissa, vaikka Hakehilan suhteen, internetsivuissa (ei ohjelmoinnissa) ja eri järjestöjen toimintaan varmasti pääsee tutustumaan, jolloin löytää omansa aikanaan.

Paljon on siis takana, mutta hyvin runsaasti on vielä edessä. Itseasiassa juutalaisuudessa on aina kerrattavaa ja uuden oppimista. Se ei lopu koskaan, vaan kestää koko eliniän. Kuten hyvin tiedetään, juutalainen kirjasto on erittäin mittava. Tulee pikemminkin runsauden pula ja valinnan vaikeus.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *